Pages

Tuesday 29 November 2011

[ #Resepi ] KUEY TEOW #GORENG DAN #SAMBAL #TUMIS #MERAH


BAHAN-BAHAN A:
18 biji Bawang Kuning
25 biji Bawang Putih
1/2kg Cili Kering
2 inci Belacan

BAHAN-BAHAN B:
Bawang Kuning (dihiris)
1 cawan Air Asam Jawa
Gula dan Garam
4 ketul kiub Serbuk Ikan Bilis
Minyak

BAHAN-BAHAN KUEY TEOW GORENG:
6 biji Bawang Kuning
15 biji Bawang Putih (dipotong dadu)
Sambal Tumis
10 bungkus Kuey Teow
1 kg taugeh (dibuang ekor)
2 ikat Daun Kucai (dipotong 1 inci panjang)
Isi Kerang
1/2 cawan Kicap Pekat
1/2 cawan Kicap Cair
1 cawan Sos Tomato
Minyak Bijan
4 sudu besar Lada Merah (dihiris)
Minyak
4 biji Telur (dikacau)

CARA-CARA PENYEDIAAN SAMBAL TUMIS:

1.Bahan-bahan A dikisar dengan halus.

2.Panaskan minyak dan tumiskan bahan A sehingga naik bau.

3.Masukkan air asam jawa, gula, garam dan sesuaikan rasa.

4.Masukkan bawang hiris dan bahan-bahan B yang lain.

5. Sesuaikan rasa.

CARA-CARA PENYEDIAAN KUEY TEOW GORENG:

1.Panaskan minyak.

2.Tumiskan bawang kuning dan bawang putih yang didadu.

3.Masukkan sambal tumis dan kacau rata.

4.Masukkan kuey teow, telur, kicap pekat, kicap cair, sos tomato dan gaul rata.

5.Masukkan kerang, kucai dan sesuaikan rasa.

6.Sebelum tutup api, masukkan taugeh gaul rata, angkat dan hidangkan.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

LinkWithin