skip to main |
skip to sidebar
Bahan-bahan ( 1 BALANG )
- 1kg Ikan kembung/tenggiri (Raina guna ikan selayang) - siang dan rebus
- 2 biji kelapa- diambil santannya
- Bahan Kisar:
- 25 tangkai cili kering (saya wat lebih)
- 10 tangkai cili hidup
- 2 inc halia
- 2 inc kunyit hidup
- 2 inc lengkuas
- 3 btg serai
- 5 ulas bawang putih
- 10 ulas bawang merah/besar
- Beberapa asam keping, (tuk goreng & tuk rebus)
- Garam, gula secukup rasa
Cara-cara
- Siang ikan & rebus bersama asam keping hingga agak2 masak.
- Asingkan isi ikan dari tulang. Kemudian kisar isi2 ikan tersebut bersama air rebusan
- Sediakan kuali, masukkan bahan2 kisar & isi ikan tadi, asam keping, santan & air rebusan...bukak api, masak sampai kering. Jgn lupe gula & garam..hehehe...
- Boleh dijamu bersama pulut atau buat popia comel !
0 comments:
Post a Comment